tisdag 23 februari 2010

Utmärkt förslag om prestationsbaserad kunskapsmiljard till grundskolan!

Centerpartiet föreslår idag att en s.k "Kunskapsmiljard" ska införas för grundskolan i Sverige. det är ett intressant och utmanande förslag, som jag själv funderat på en tid. Erfarenheter att "bara tillföra nya resurser" - mera pengar till skolan har inte varit en framgångsrik väg. Den s.k McKinsey-rapporten, visar att de flesta utbildningsreformer i världen, där man tillfört mera resurser, inte ökat skolans resultat.

Med inspiration från hälso- och sjukvården – där regeringen med framgång infört en kömiljard som kortat vårdköerna – föreslår en kunskapsmiljard för grundskolan. Kunskapsmiljarden ska i likhet med kömiljarden utformas som en prestationsbonus. Pengarna ska gå till skolor där eleverna tydligt förbättrat sina studieresultat.

Den ska omfatta både kommunala och friskolor. Utgångspunkten bör vara resultaten på de nationella proven i årskurs 9 då dessa prov samlas in nationellt. Vi bedömer att nationella prov för närvarande är en stabilare bas för bonusen än betygen.

Sjukvårdsmiljarden har varit mycket framgångsrik - och blivit en "verklig morot" för att minska vårdköerna. Det finns skäl att tro att en liknande satsning inom grundskolorna skulle få samma goda resultat.

Jag tycker att detta förslag bör bli Alliansens - som en väsentlig del inför valrörelsen. Detta tillsammans med en fortsatt satsing på Lärarlyftet, med breddad inriktning - som även omfattar obehöriga lärare, skulle vara mycket intressant. Men - bra förslag Centerpartiet, och Sofia Larsen från Örebro!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar