måndag 15 februari 2010

Lärarbehörigheten i Örebros Gymnasiefriskolor måste förbättras!

Idag presenterar Sveriges Radio/Örebro en rapport över andelen behöriga lärare i gymnasieskolan - både i kommunala som fristående skolor i Örebro län. Det finns också en jämförelse när det gäller antalet lärare per hundra elever.

Statistiken är hämtad från Skolverket, läsåret 2008-2009. Om ingenting förändrats till detta läsår ger detta en stark signal om att de fristående skolorna måste förbättra arbetet med att anställa lärare med pedagogisk högskolexamen. Enligt statistiken har ligger de fristående gymnasieskolorna i Örebro mellan 62,1 % och 35,5%. Det är alldeles för dåligt!

Det kan finnas svårigheter hos bl a Fordonsutbildningar, där det krävs ren yrkeskompetens. Men för övrigt behövs ett startegiskt förbättringsarbete, och jag utgår ifrån att de fristående gymnasieskolorna gör allt för att förbättra lärarkompetensen!

Även när det gäller antalet lärare per 100 elever ligger flera gymnasiefriskolor på en låg nivå, här behövs sannolikt också ett utvecklingsarbete. När nu "Lika villkor" gäller som lagstiftning är det självklart med likvärdig kvalitet för alla elever vad gäller lärarnas kompetens, oavsett huvudman.

All forskning och erfarenhet säger att lärarnas pedagogiska kompetens och skicklighet är det enskilt viktigaste faktorn för en bra skola där alla elever kan nå kunskapsmålen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar