söndag 14 februari 2010

Socialdemokraterna och vänsterns "locktoner" till miljöpartiet i Örebro saknar trovärdighet!

I dagens Nerikes Allehanda, Örebro - skriver kommunalråden Lena Baastad(s) och Murad Artin(v) en debattartikel där de utmanar Miljöpartiet att "komma tillbaka" till vänstersidan för ett nytt samarbete, under valrörelsen och framåt.



Det är tydligt att oppositionen nu gör allt för att locka tillbaka miljöpartiet, från det goda samarbete man har inom Koalitionen sedan 2007. Det är intressant och se hur de nu försöker på alla sätta att "få tillbaka" miljöpartiet. De inser säkert att ett fortsatt samarbete inom Koalitionen mellan nuvarande fem partier (folkpartiet-kristdemorkaterna-moderaterna-centerpartiet - miljöpartiet) i stort sett ger s+v mycket stora chanser att vara i opposition under ytterligare en mandaperiod.



Hur ska man se på detta försök? Ja - för den som följt den lokala politiken i Örebro under 2007-2009 måste anse detta helt vara utan trovärdighet. Ett hållbart samarbete bygger på två grundpelare. Det första är stort förtroende mellan parterna, med respekt för olikhet och stor förmåga att forma kompromisser. Om det är något som präglat Koalitionen så är det ett gott förtroende, mycket bra samarbete - med respekt för varandra.



Det andra handlar om den gemensamma politiken, som uttryck för olika partiers särart. Koalitionen har även här lyckats väl att forma en hållbar politik för framtiden.



Finns det någon som tror att socialdemokraterna ska lyckas med detta? Socialdemorkaterna är kända för att "toppstyra" andra samarbetspartners - vilket miljöpartiet verkligen fick känna på under tididare mandatperioder. Detta sitter i den socialdemorkatiska partisjälen, skulle det vara annorlunda nu?



Under denna mandatperiod har socialdemokratern "skjutit mycket hårt" mot miljöpartiet i fullmäktige och i andra medier. Fredrik Persson, kommunalråd för mp - har ständigt fått utstå mycket hård kritik från socialdemokraterna och vänstern. Miljöpartiet som parti har kritiserats mycket hårt för allt mellan "himmel och jord". Nu - vänder man helt och vill "locka miljöpartiet till den socialistiska sidan.



Vem tror att det skulle gå bra? Hur naiva kan Baastad och Artin vara - att det kan ske mot bakgrund av det som skett 20017-2009?? Man häpnar lite - men det är nog mera uttryck för desperation från vänsterstrategerna i Örebro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar