onsdag 26 maj 2010

Bakåtsträvande Örebroopposition - säger nej till demokratiutveckling!

Idag debatterade fullmäktige i Örebro frågan om Utmaningsrätt för den social ekonomin. I beslutet är det tydligt att i detta fall begränsas det till sociala ekonomin. Det innebär en ny möjlighet som Örebro kommun riktar till civilsamhället, att "utmana" välfärdsområdet att driva delar av den verksamheten. När det skett - sker upphandling i vanlig ordning.

I debatten blev det tydligt, vilken skillnad som föreligger mellan Koalitionen och oppositionen(s+v). Oppositionen som gärna vill vara öppen för civilsamhället, säger nej - när möjlighter skapas. Det blir nej, nej nej - en bakåtsträvande politik.

Kolaitionen gör som första kommun i Sverige fram med en ny möjlighet för alla aktörer inom den sociala ekonomi att också fö vara utförare av välfärdstjänster. Det är utveckling och framtidspolitik. Ytterst handlar det om en demokratisk utveckling, när civilsamhället stärks och gör flera aktörer till aktiva i det gemensammas bästa.

Kristdemokraterna presenterar i dagarna en del av valpolitiken som handlar om att gå från den stora staten - till det starka samhället! Ett starkt samhälle byggs underifrån, de små gemenskaperna som finns där. Den starka staten bevaras när väntserpartierna säger nej till en förändring som innebär att politikerna delar makten med civilsamhället.

I Örebro kommuns fullmäktige blev denna ideologiska skillnad övertydlig idag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar