måndag 24 maj 2010

Umärkt Kd-förslag - om en Skolmiljard till skolan baserad på resultat!

Idag presenterade kristdemokraterna nya förslag inom skolområdet - för diskussion och beslut på rikstinget i Örebro. Det finns en mycket spännande förslag , som bygger på goda erfarenheter från den s.k sjukhusmiljarden. Köerna har förkortats avsevärt för första gången på många år genom en s.k prestationsbaserad resurs.

Det måste finnas en tidig systematisk kunskapsuppföljning för att tillförsäkra stöd när målen inte nås. Utbildningssystemets förmåga att förbereda barn och ungdomar för vuxenlivet ur olika aspekter är en nyckelfråga. Inom hälso- och sjukvården har den så kallade kömiljarden kortat köer och drivit på ett mycket imponerande utvecklingsarbete. En liknande modell bör införas i grundskolan för att sätta fokus på kunskapsinlärningen i skolan. Staten ska avsätta en miljard som fördelas till de skolor som uppnår högre måluppfylleslse, efter vissa kriterier.

Förslaget är utmärkt, Centerpartiet har ett liknande förslag - så det kan bli verklighet.
Att bara ge nya resurser har inte visat sig fframgångsrikt, och inte gett ökad måluppfyllelse. Nu ges stimulans - där skolan måste arbeta annolrunda och våga tänka nytt - och när resultaten kommer ges pengar från "skolmiljarden"!

Utmärkt och nytänkande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar