söndag 16 maj 2010

Resa till Florens - möte mellan historia och det moderna!

Efter en skön semesterresa till Florens i Italien - finns det många tankar och reflektioner som lever kvar och utmanar det moderna, snabba samhället som vi alla är en del av. Florens en fylld av historia. Den fantastiska Duomen - Santa Maria del Fiero påbörjades 1296 och slutfördes 1436 med målningarna i den enorma kupolen.

I Fiesola - en liten bergsby, norr om Florens besökte jag ett Franciskanerkloster, byggt 1399 - där fanns 10 bröder som följde den urgamla ordningen; Ora et Labora - bed och arbete. Tidebönerna, ger struktur åt livet och dygnets timmar - det oföränderiliga, mitt i mötet med det snabbt föränderliga. Det tar hela livet att bli helig, enligt bröderna!

Hur tänkte människorna då som var en del i byggande av en Katedral - som skulle ta 150 år att färdigställa?? Hur tänker bröderna som valt ett liv som behöver alla dygnets timmar, hela livet för att mogna och bli helig, att bli människa ?

Allt detta står i kontrast (behövligt) till vårt allt snabbare samhälle, där vi lätt förvirrar oss i förändringens vindar som styrs av snabb ekonomisk vinning, eller snabba framgångar för att bli kändis eller lyckad i sitt yrkesval. Det är inte konstigt att många reagera mot denna samhällsutveckling.

I det historiska Florens var människan en dela av ett stort skeende - eller en stor Berättelse, som förenade människor. Man var delaktig i att bygga en Katedral, fastän det tog 150 år.

Nutidens samhällsströmning ropar ut sitt budskap till människan: "du skapar själv ditt liv, din historia" , du bör bryta mot all historia, snabbt, snabbare. Det bsom är sanning idag - är troligen utbytt mot en ny sanning i morgon.

Därför är mötet med det historiska Florens - nyttigt, bitvis påträngande och krävande. Men i alla kyrkvalven i Duomen fanns ett budskap, till den moderna människan - om ett liv som tusentals redan levt - och som visar sina historiska spår!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar