söndag 30 maj 2010

Gör Barnkonventionen till Lag i Sverige!

Imorgon börjar Barnrättsdagarna i Örebro, en nationell konferens om Barn och ungas rättigheter. Arrangörer är Barnrättsakademin Örebro Universitet, Barnombudsmannen(BO) och Allmänna Barnahus. Ungefär 500 deltagare kommer till Örebro under två dagar.

Sverige har förbundit sig att följa FN:s konvention om barns rättigheter. Men det nuvarande sättet att lagar anpassas till konventionens bestämmelser verkar vara otillräckligt! Därför är det nu nödvändigt att barnkonventionen inkorporeras i svensk lagstiftning och blir svensk lag!

Det grundläggande i alla arbete är vilken barnsyn som finns. Vuxenvärldens perspektiv är mycket starkt och finns i olika kulturer och värderingar som behöver brytas. Barn har rätt till liv och utveckling, enligt barnkonventionen. Utmaningen handlar om att ställa om perspektiv, från barnens behov och barn som problem, till barn med möjligheter. Barn är kompetenta att själva göra val, barnet äger själv kunskapen vad som är bäst för dem. Barnen måste får vara subjekt – och experter på sina egna livsperspektiv.

Vi har kommit en bra bit på vägen, men mycket återstår för att i praktiken förverkliga barns rättigheter i allt samhällsliv. Därför bör socialminister Göran Hägglund(kd initiera ett arbete för att barnkonventionen ska göras till svensk lag. Om barnkonventionen gällde som lag skulle bestämmelser om alla barns rätt till utbildning tas på allvar, och även gälla gömda flyktingbarn Nu föreslår en utredning att denna rättighet ska gälla, vilket är bra. Men det är fortfarande ett förslag. Det gäller bl a också barns rätt att komma till tals i vårdnadstvister, vid utredningar i socialtjänsten eller i asylprocessen.

Förhoppningsvis blir Barnrättsdagarna i Örebro ytterligare ett steg framåt för att förverkliga barns rättigheter i vår kommun och hela landet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar