måndag 31 maj 2010

Kränkning av Internationell rätt av Israels regering - gynnar bara extremistiska krafter!

Morgonens angrepp från Israelisk militär mot Ship to Gaza - fartyg påväg med humanitär hjälp förskräcker och öppnar upp för en upptrappning av våldsamheter i Israel och Gazaområdet.
Israels regering måste i detta fall fördömmas.

Israel väljer att tillämpa krigets lagar men enligt modern folkrätt har stater inte rätt att åberopa krigstillstånd om de inte utsatts för ett väpnat angrepp. Israel är därför skyldigt att tillämpa fredens folkrätt, skriver folkrättsexperten Ove Bring.

Men även så, det israeliska ingripandet är präglat av övervåld. Det sunda förnuftet vänder sig mot detta blodiga agerande som primärt är riktat mot en insats som står för humanitärt bistånd. Moraliskt måste den israeliska regeringen inse att man utmanar världsopinionen.

Professor Ove Bring säger följande:Men enligt den moderna folkrätt som varit gällande åtminstone sedan FN-stadgans tillkomst har staterna inte rätt att åberopa krigstillstånd om de inte utsatts för ett väpnat angrepp. Och något sådant har inte skett i nuläget. Israel är alltså skyldigt att tillämpa fredens folkrätt.

Cordelia Edvardsson sammanfattar på följande sätt:Hamas och andra extremistiska palestinier har vunnit en propagandaseger som överträffar deras djärvaste förhoppningar. Israel har lidit ett svidande nederlag, moraliskt, politiskt och diplomatiskt. Israels fiender firar, var i världen de befinner sig. Israels sanna vänner sörjer och gråter blod, tillsammans med den israeliska fredsrörelsen som redan på måndagen kallade till demonstration.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar