fredag 4 juni 2010

Barnkonventionen måste bli svensk lag!

Socialminister Göran Hägglund(KD), uppmanas att ta initiativ till ett arbete som har siom mål att Barnkonventionen blir svensk lag!

Det finns 28154 barn mellan 0-17 år i Örebro kommun vilka kanske är den viktigaste medborgargruppen inför framtiden. Alla barn har rättigheter och barns bästa ska beaktas i alla beslut som berör dem. Detta är en av de stora framtidsutmaningarna. Denna vecka arrangeras Barnrättsdagarna av Barnrättsakademin, Barnombudsmannen, Stiftelsen Allmänna Barnhuset i Örebro med 500 deltagare. Under Barnrättsdagarna möts chefer och medarbetare samt politiker från såväl statliga myndigheter, kommuner och landsting/regioner som från frivillig-organisationerna. Alla möts med ett gemensamt syfte -att förverkliga barnkonventionen!

Sverige har förbundit sig att följa FN:s konvention om barns rättigheter. Men det nuvarande sättet att lagar anpassas till konventionens bestämmelser verkar vara otillräckligt! Därför är det nu nödvändigt att barnkonventionen inkorporeras i svensk lagstiftning och blir svensk lag!

Örebro kommun har sedan flera år arbetat mycket aktivt för barnrättsfrågorna och deltar i ett Partnerskap med 10 andra kommuner för Barnkonventionens förverkligande. Partnerskapet har under sex år haft regeringens uppdrag att förbättra barns villkor genom att utveckla ändamålsenliga arbetssätt för att genomföra barns rättigheter i alla verksamheter.

Det grundläggande i alla arbete är vilken barnsyn som finns. Vuxenvärldens perspektiv är mycket
starkt och finns i olika kulturer och värderingar som behöver brytas. Barn har rätt till liv och utveckling, enligt barnkonventionen. Utmaningen handlar om att ställa om perspektiv, från barnens behov och barn som problem, till barn med möjligheter. Barn är kompetenta att själva göra val, barnet äger själv kunskapen vad som är bäst för dem. Barnen måste får vara subjekt – och experter på sina egna livsperspektiv.

Vi har kommit en bra bit på vägen, men mycket återstår för att i praktiken förverkliga barns rättigheter i allt samhällsliv. Därför bör socialminister Göran Hägglund(kd initiera ett arbete för att barnkonventionen ska göras till svensk lag. Om barnkonventionen gällde som lag skulle bestämmelser om alla barns rätt till utbildning tas på allvar, och även gälla gömda flyktingbarn

Nu föreslår en utredning att denna rättighet ska gälla, vilket är bra. Men det är fortfarande ett förslag. Det gäller bl a också barns rätt att komma till tals i vårdnadstvister, vid utredningar i socialtjänsten eller i asylprocessen.

Barnombudsmannen(BO) har ställt samma krav till regeringen att tillsätta en utredning som ges i uppdrag att göra en bred översyn av hur svensk lagstiftning och praxis förhåller sig till barn-konventionens bestämmelser samt överväga om barnkonventionen bör ges rättslig ställning som lag UNICF driver samma linje och samma krav, att Barnkonventionen måste bli svensk lag.
En barnsyn kan då förverkligas som utgår ifrån barn med egna och självständiga rättigheter, som alla är skyldiga att ta på allvar. Nu behövs både åtgärder från regering och riksdag med ny lagstiftning samt ett mera kraftfullt arbete bl a i Örebro kommun.

Därför är vi inbjudna till Barnrättsdagarna att presentera vårt framgångsrika arbete med Vägledande Samspel - ICDP för att förverkliga en trygg miljö i förskola/skola
Det finns goda skäl att utveckla arbetet med Vägledande samtal(ICDP) i alla förskole- och skolverksamheter, för att säkerställa barns rättigheter och trygghet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar