tisdag 1 juni 2010

Som "Vän till Israel" måste vi kritisera gårdagens övervåld på Internationellt vatten!

Gårdagens våldsamma attack - på Internationellt vatten av Israels militär måste kritiseras. Många uttalar sig som "vänner till Israel" - men försvarar bara rent reaktivt det som hänt. Jag kan betrakta mig som "vän till Israel", en demokratisk stat - som står inför en mycket allvarlig situation.

Det är också viktigt att skilja på Israel - och den regering som idag styr Israel. Att vara positiv till Israel med dess medborgare innebär inte att acceptera allt som den regeringens står för.

Jag menar att flera debattörer som Annelie Enochson (kd) och Sigvard Öholm gör det för enkelt när man lite enögt bara försvarar det onda som nu skett. det är inte trovärdigt.

Det är mycket viktigt att Israel har många vänner runt omkring i världen, risken är att du nu blir färre. Kristdemokraternas uttalande igår är en balanserad och väl avvägd hållning.

Vi tar avstånd från de våldshandlingar som skett i samband med bordningen av Ship to Gazas fartyg. Det är oacceptabelt. Det är viktigt att det nu utredas vad som hänt. Kristdemokraterna delar Carl Bildts uttalande att om detta har skett på internationellt vatten så får det än allvarligare konsekvenser och det tillhör de saker som vi måste få klarhet i snarast. Om det var på internationellt vatten så var bordningen en onödiga provokation från Israel som dessutom stider mot internationellt rätt.

-Gällande situationen på Gaza krävs ett omedelbart, uthålligt och ovillkorligt öppnande av gränsövergångar för att släppa in humanitär hjälp, kommersiella varor och personer till Gaza.

1 kommentar: