fredag 11 juni 2010

Fullmäktiegdebatt om försäljning av ÖBO-lägenheter idag!

Idag debatterade kommunfullmäktige förslaget att sälja 849 lägenheter till tre privata hyresvärdar. Det var i det stora hela en bra debatt, som visade på två tydliga alternativ.

Till en början med var det bekymmersamt att vissa åhörare inte respekterar att i fullmäktige ska det inte förekomma synlig opinionsbildning. Det gäller i Sveriges riksdag och i alla fullmäktigesamlingar, vad jag vet. Självklart vill vi ha åhörare - men opinionsbildning ska ske på alla andra arenor som finns.

I sakdebatten vill jag kommentera oppositionens "positionering":

1. S+v säger nej, nej, utan att ange något heltäckande eget hållbart alternativ. Det är inte trovärdigt.

2. Kommunstyrelsen i enighet - har gett ÖBO i uppdrag att bygga 2000 nya lägenheter under 5 års tid. För ÖBO ska behålla sin soliditet och kraft, behövs nedskrivningar göras med 100-200 miljoner kronor. En del i den lösningen görs möjligt genom försäljningen. Oppositionen hade inget alterntivt svar på hur man tänker löra det.

3. Tyvärr använder s+v ibland skrämselargument med begrepp som; "utförsäljning", slopa rean", "standarden sänks", "oseriösa ägare" m.m , det är inte seriöst. ÖBO:s ledning har gjort en seriös och proffesionell bedömning av köparna och priset. Vi skulle aldrig som Koalition och kommunledning göra en dålig försäljlning. Priset är bra - det handlar om försäljning,inte utförsäljning. Det handlar tyvärr om retorik som ska "svärta ned" hela frågan.

4. I Gävle kommun, med s+v i kommunledning - har man genomfört samma försäljning, ca 600 lägenheter - med samma motiv och syfte som Koalitionen gör i Örebro. På min fråga till s+v idag vad skillnaden är mellan s+v i Örebro och s+v i Gävle, ficka jag inget svar! Det kan man förstå egentligen - för det är mäkligt att man kan resonera som helt olika.

s+v i Örebro borde utifrån rent sakliga argument kunnat gå med på förslaget. Nu finns det dock tid att tänka, eftersom frågan blev minoritetsåterremitterad, till 23 juni för slutgiltigt avgörande. Tid för s+v att konstruktivt fundera igenom att ställa upp på förslaget!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar