måndag 14 juni 2010

Max fyra timmar på akuten - utmärkt krav!

Socialminister Göran Hägglund(KD) kräver en lagstiftning som innebär en längsta väntetid på akuten med fyra timmar. Det är mycket bra!

Enligt Hägglund kan många svenskar vittna om besök på akuten där man tycker att det har varit ”ganska förvirrat och ibland ett riktigt bekymmersamt läge”. – Och ofta väldigt långa väntetider. För min del tycks det uppenbart att akutmottagningarna är en svag länk i den svenska sjukvården, säger Hägglund.
Och det är patienterna som drabbas av det som Hägglund kallar för en ”svag länk”. Ibland av väntetider upp till över tio timmar, men ibland även av att de negligeras och skickas hem. En av dem var Roland, 72, som aldrig fick vård för sin stroke på akuten i Trollhättan. Han fick aldrig träffa någon läkare och dog senare i sviterna av stroken på ett annat sjukhus.
Socialdemoktaterna håller med

Socialministern vill nu lagstifta om kortare väntetid på landets akutmottagningar.– Jag skulle vilja ha en garanti för att ingen patient ska behöva vänta längre fyra timmar på akuten, säger Hägglund.

Göran Hägglund och Kristdemokraterna är inte de enda som vill lagstifta om väntetider på akuten. Tidigare har även Socialdemokraterna kommit fram till att en tidsgräns måste sättas. Och flera sjukhus har redan på egen hand ändrat sina organisationer och satt upp mål för att korta väntetiderna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar