måndag 14 juni 2010

Fira gärna Skolavslutningar i Örebrokyrkor!

Maria Elisson, ledarskribent på NA skriver om skolavslutningar och att kyrkan är fel plats för detta. Jag menar att hon drar fel slutsats, det är självklart möjligt att skolans avslutning kan ske i en kyrka

I de allra flesta skolor sker det utan problem för elever och föräldrar. Det avgörande är att skolavslutningen är ”skolans program” och rektor ansvarar för högtiden kan genomföras så alla elever känner att de kan vara med. Rektors ansvar är att i god samverkan med elever, föräldrar och kyrkan forma en fin skolavslutningshögtid där alla kan vara med.

Att det ibland kan ske i en kulturmiljö som har en tusenårig tradition kan bara förstärka känslan av att vara en del i det nutida samhälle som formas i relation till vår gemensamma historia.

Skolverket har gett tydliga anvisningar för att detta ska kunna genomföras.
Utformas skolavslutningen så att tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron och att det inte förekommer några religiösa inslag såsom bön, välsignelse eller trosbekännelse, kan skolavslutning ske i kyrkan.

Maria Elissons linje är densamma som Diskrimineringsombudsmannen(DO) som menar att kyrkan är olämplig för skolavslutning och kan vara kränkande för elever med annan religionstillhörighet. Det är inget annat än dumheter!

Tro inte att vi på något sätt främjar ökad tolerans genom att säga att vi ska avskaffa våra kulturella traditioner. Tvärtom finns det en enorm risk i detta. Om effekten av att vi välkomnar många nya svenskar i vårt land blir att de gamla svenskarna känner att man måste utplåna sina egna traditioner, då kommer folk att vända sig emot invandring.

Vi måste både kunna vara ett land som är tolerant mot de människor som kommer hit och samtidigt vårda vårt kulturarv. Ska man överhuvudtaget ha möjlighet att förstå vår kultur och historia, vår litteratur, människosyn och rättsuppfattning måste man förstå kristendomen. Men hur ska våra barn komma i kontakt med vårt kulturarv om det till och med är förbjudet att fira skolavslutning i kyrkan?

Både svenskar och invandrare behöver förstå den kultur de lever och verkar i. Att beröva dem den möjligheten leder till onödiga motsättningar och ökad segregation. Om det är så skadligt att en gång per år vistas i en kyrkolokal så är vår kultur-historia rena dynamiten.

Maria Elisson NA och Diskrimineringsombudsmannen är helt fel ute!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar