tisdag 9 mars 2010

Malmö behöver ett Inter religiöst Råd - lär av Örebro!

Uppmärksamheten om hur judar trakasserats i Malmö under en längre tid ställer frågan om det inte borde funnits ett aktivt och rent förbyggande arbete. Det har funnits rent antijudiska aktioner och den judiska gruppen har känt sig diskriminerade.

I ljuset av detta borde Malmö haft ett aktivt Inter Religiöst Råd, av den modell som Örebro kommun inrättade 2007, och som varit mycket framgångsrikt. Både Malmö och Örebro har en stor mångkulturell befolkning, med stor mångfald och i skillnader i kultur och religion som kan skapa spänningar och motsättningar.

Därför behövs ett officiellt Fora - där företrädare för de de religiösa riktningarna möts till samtal, dialog. I Örebro kommun leds det Inter Religiösa Rådet av fullmäktiges ordförande, vilket ger en formell status. Företrädare för de olika religiösa riktningarna möts regelbundet vilket skapar förståelse och kunskap om varandra.

När Nerikes Allehanda publicerade några av de s.k Muhammedteckningarna 2008, uppstod spänningar och starka reaktioner. Det Inter Religiösa Rådet, fick en viktig roll att motverka motsättningar och skapa lugn och trygghet.

Jag är övertygad om att ett liknande Råd behövs i Mlmö och liknande kommuner. Det är främjande för trygghet, förståelse och ny kunskap i det mångkulturella Sverige. Örebro kommun har mycket goda erfarenheter. Ilmar Reepalu är välkommen på studiebesök till Örebro för att se hur bra det kan fungera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar