måndag 22 mars 2010

Ska barn kunna drogtestas?

Personer under 15 år ska kunna drogtestas av polisen, föreslår justitieminister Beatrice Ask. Lagrådet ifrågasätter förslaget utifrån att det är ett ingrepp i den personliga integriteten.
Johan Pehrson(fp), har i samma fråga föreslagit att drogtester ska kunna ske helt oanmälda i våra skolor.

När det gäller Johan Pehrsons förslag, tycker jag det ska avvisas - det är ingen bra ordning att polisen oanmälda kan agera i våra skolmiljöer. Skolorna måste själva kunna arbeta förbyggande för att hantera olika situationer om uppstår.

När det gäller Beatrice Asks förslag är jag mera delad. Det kan finna skäl att socialtjänsten först ska fatta beslut och därefter kan drogtest ske. Samtidigt finns argument för en "snabbare hantering", för att vid en " skälig misstanke" kunna agera och förhindra att unga människor dras ned i större problem och missbruk.

Det är bra att frågan diskuteras, utifrån olika lagförslag. Att det finns ett allt större drogporblem, inte minst med kokain är uppenbart. Politiker, civilsamhälle, föräldrar och alla goda krafter måste ta ett stort steg framåt för att både förebygga och aktivt bekämpa alla former av drogmissbruk!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar