fredag 23 april 2010

Bokslutskommentar 2: Vårdnadsbidrag - en frihetsreform för Örebros Familjer!

Den andra kommentarern till Bokslut 2009 - för barn och utbildningsområdet skriver jag med glädje om vårdnadsbidragets första år i Örebro. Det har varit den mest omdiskuterade frågan, där vi har hävdat subsidiaritetsprincipen, att kommenen och politiken ska stödja - och inte styra!

Reformen innbär ett principiellt genombrott - i sitt första steg. För första gången möjliggör den politiska ledningen att föräldrarna är kompetenta att göra egna val. 2009 - det första året överträffade alla förväntingar, 301 vårdnadsbidrag godkändes och betaldes ut!

De familjer som lämnade förskolan för att senarelägga den motsvarar ca 3 förskoleavdelningar. Att bygga nytt brukar kosta ca. 4 miljoner/avdelning= 12 miljoner lägre kostnader. Siffran kan variera beroende på hur länge man nyttjar vårdnadsbidrag.

Under 2010 års första månader har efterfrågan ökat i relation till 2009. Socialdemokraterna har kraftfullt agerat mot vårdnadsbidrag och har lovat att ta bort det vid ev maktövertagande.

Det är bra att det blir en av valrörelsens i Örebros största valfrågor. Kristdemokraterna kommer att stå på barrikaderna för att utveckla vårdnadsbidraget. Om vi får bestämma ska nivån höjas till 6000:-/barn och månad - skattade pengar. Samt att alla barn mellan 12-35 månader ska kunna nyttja det.

Lena Baastad(s), kommunalråd kommer atta utmanas till debatt varje dag under valrörelsen- det finns ett mycket starkt tryck från Örebros familjer att vårdnadsbidrag utvecklas och finns kvar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar