torsdag 8 april 2010

Frågan om dödshjälp kommer att bli en av de stora etiska frågorna!

Frågan om dödshjälp kommer att bli en av stora frågorna framöver. Alla partier är i princip emot aktiv dödshjälp, men det finns en allt starkare grupp politiker från alla partier, förutom kristdemokraterna som vill förändra denna grundinställning.

I en blocköverskridande motion till riksdagen föreslår de sex riksdagsledamöterna från Folkpartiet, Centerpartiet, Miljöpartiet och Moderaterna att dödligt sjuka ska få avsluta sina liv.
I grund och botten handlar det om att man som människa måste ha rätt att välja när man avslutar sitt liv om det är så att man har en dödlig sjukdom där det inte längre finns någon återvändo.

Aktiv dödshjälp (eutanasi) innebär att läkaren aktivt hjälper en person att avsluta sitt liv. Eutanasi är förbjuden i nästan hela världen, men är i Europa tillåten i Nederländerna, Belgien och Luxemburg.

Läkarassisterat självmord innebär att läkaren tillhandahåller läkemedel i dödande dos, men att patienten själv utför den dödande handlingen. Metoden tillämpas i Schweiz där hittills elva svenska patienter fått hjälp att avsluta sina liv. Den används också i delstaterna Oregon och Washington i USA.

Passiv dödshjälp innebär att läkaren, ofta i samråd med patient eller anhöriga, avslutar en medicinsk livsuppehållande behandling när allt hopp om att kunna rädda liv är ute. I stället lindras patientens symtom genom så kallad palliativ vård. Metoden är mycket vanlig.

Frågan behöver diskuteras och prövas, den är inte enkel och visar på ett etiskt dilemma. det är viktigt atte rkänna att det finns ett dilemma. Idag finns inte för mig några skäl att förändra den lagstiftning och praxis som föreligger. Man måste alltid dra ut en ny praxis till dess ytterst konsekvens, på lång sikt. Då blir det problem - om förändring sker i dödshjälpsfrågan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar