fredag 16 april 2010

Islands vulkanaska, samhällets sårbarhet och politik!

Vulkanen Eyjafjallajökulls urbrott och det stora askmolnet som sprider sig över norra Europa är en påminnelse om samhällets sårbarhet. Det är svårt idag att veta vilka konsekvenser det får på kort eller lång sikt, men det är ändå en signal.

Vårt moderna samhälle, social och ekonomisk utveckling som vi politiker talar om måste alltid balanseras i relation till det hållbara samhället. Det finns en risk med det allt mera "effektiva" samhället, t ex kommunikationer som flyg och järnväg som förutsätts fungera - att också inse de begränsingar som finns, det sårbara - som ligger utanför all mänsklig kontroll. Det gäller naturens krafter, som människan aldrig kan "hantera", eller "stävja".

Det finns också ett samband mellan ensidig ekonomisk tillväxt - och påverkan på naturen, den biologiska mångfalden, det sociala samhället. Här kommer frågor som vapenexport in, även frågor som djurpolitik, t ex vargfrågan, och givtvis vår livsstil och klimatfrågan.

Det finns givetvis inget skäl att "måla upp undergångsbilder" men en väckarklocka är det och bör leda alla till eftertanke. Därför en den kristdemokriska ofullomlighetstanken central som hindrar varje form av utopisk dröm och politik.

Vulkanutbrottet på Island måste ge efterstanksamhet inför framtidens politik!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar