torsdag 15 april 2010

Sverige slår världsrekord i bistånd!

Igår informerade Alliansregeringen att Sverige är bäst i värdlen på bistånd, i relativa mått.
Biståndsfrågan är en kristdemokratisk huvudfråga, allt sedan Af Svensson var biståndsminister 1991-1994.

En internationell jämförelse visar att Sverige är det land i världen som relativt sett ger mest bistånd.Enligt regeringen är det också ett slags världsrekord i bistånd. Sverige har valt att hålla fast vid volymen trots finanskrisen.

Enligt en jämförelse från OECD uppgick det svenska biståndet i fjol till 1,12 procent av bruttonationalinkomsten (BNI). Enligt regeringen har inget land tidigare visat upp en så hög andel. Rekordet kommer att stå sig länge, det är svårslagbart, säger Gunilla Carlsson(m), biståndsminister.

Tvåa på listan i fjol var Norge (1,06 procent), före Luxemburg (1,01), Danmark (0,88) och Nederländerna (0,82).

FN:s mål är att industriländerna ska ge i snitt 0,7 procent till 2015. Men ännu är det långt dit - snittet för samtliga länder i fjol var 0,48 procent.

Det är angeläget att Sverige fortsätter att aktivt vara solidariska möt omvärlden, men biståndsarbetet behöver vidareutvecklas. Om Sverige ska kunna behålla sin trovärdighet i relation till omvärlden, behöver riksdag och regering också förändra praxis när det gäller vapenexport - så den stor i linje med bistånds- och utrikespolitiska mål! Så är det inte idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar