fredag 16 april 2010

Från Perrongen till den svenska skolan i Örebro!

Ett av våra kansek viktigaste startegiska beslut var att skapa Perrongen - som en resurs för att alla barn och elever som nyligen anlänt till Sverige ska få kontakt med den svenska skolan, och en placering på någon av våra grundskolor.

Förrut hade kommunen en s.k Introduktionsskola i Vivalla, dit alla nyanlända placerades. det var ingen var stratege och modell för både skola och boende. Vår strategi är att göra möjligt för att alla grundskolor tar emot elever som är nyanlädna.

Till Örebro kommer det familjer från olika kultureroch från olika delar av världen.Perrongen är den första kontakt familjen får med den svenska skolan. Där finns en s.k "bedömnsingspedagog", som tillsammans med barnets föräldrar gör en individuell planering.Sedan väljer man den skola som barnet ska gå till.

Perrongens arbeta har bara pågått under innevarande läsår, med redan har barn valt en av de grundskolor som finns i kommunen. Det betyder på sikt att föräldrar ser som möjlighet att bosätta sig över hela kommunen, vilket bryter den ofrivilliga segregationen som finns så tydligt i Örebro.

Idag besökte jag Almby skola (f-9), där man tagit emot 10 nyanlända elever genom Perrongens arbete. Skolledarna är mycket positiva till denna nya inrikting, och ser bara positiva erfarenheter på Almbyskolan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar