söndag 18 april 2010

Bokslutskommentarer 2009, Örebro kommun - ett bra år!

På fullmäktige 28 april kommer vi att diskutera det politska året 2009 frö Örebro kommun. Jag kommer att återkomma med regelbunda kommentarer på min blogg fram till fullmäktigedebatten.

2009 kom att bli dett av de svåraste åren ur planerinegssynpunkt för alla kommuner. Den globala finanskrisen slog plötsligt till med alla kraft under fjärde kvartalet 2008. Förutsättningarna förändrades mycket snabbt. Under vintern/våren 2009 -kom prognos efter prognos med allt dystrare siffror, när det var som värst i april månad var beräkningen att Örebro kommun skulle få 500 miljoner kronor i minskade resurser 2010-2012!


Kommunledningen tog snabbt beslut om att lägga i "bromsen", och ta fram beslutsunderlag för minskade resurser. Alla nämnder och styrelser gjorde ett utomordentligt bra arbete. Vi lyckades dessutom, med hjälp av extra stadsbidrag(100 miljoner)att undvika uppsägningar av peronsonal, men andra besparingar gjordes. Ekonomisk gick 2009 mycket bra, med ett överskott på ca 300 miljoner kronor.


Inom barn- och utbildningsområdet gick vi +17 miljoner, på en toatalbudget av 2,3 miljarder kronor. Vi bygge ut förskolan med ca 300 nya platser, bl a Näsby Förskola invigdes under hösten. Vi tog beslut om att minska antalet grundskoleplatser med ca 450, med en ekonomisk besparing på ca 10 miljoner kronor( vilket motsvarar ca 25 lärartjänster!


Vi införde samtidigt Vårdnadsbidrag, vilket nyttjades av 301 familjer - en valfrihets och frihetsreform för Örebros familjer. 2009 var ett mycket bra år för Örebro kommun, vi tog ett ansvar med mycket gott samarbete inom Koalitionen!


Det som präglade socialdemokraterna var i stort sett nej, nej, nej! Kritik - utan några egna alternativ - exempelvis i frågan om att flytta eleverna från Varbergaskolan till bl a Mellringeskolan. Bara nej, utan ansvar - från socialdemorkaterna. Det har blivit deras "politik" - saknar all trovärdighet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar